Γραφείο Διασύνδεσης

Onassis AiR | Πρόσκληση σε Εργαστήριο, 23 & 24 Οκτωβρίου | Διήμερο Εργαστήριο με τον Θανάση Δεληγιάννη και Γιάννη Μιχαλόπουλο

Onassis AiR: Πρόσκληση σε Εργαστήριο | Θανάσης Δεληγιάννης & Γιάννης Μιχαλόπουλος

Δευτέρα, 23 & Τρίτη, 24 Οκτωβρίου, 2023 | Onassis AiR: Galaxy Corner (Γαλαξία 2, 11745, Νέος Κόσμος)

Μετά από μια καλλιτεχνική έρευνα που μπαίνει στον τρίτο χρόνο της, ο Θανάσης Δεληγιάννης και ο Γιάννης Μιχαλόπουλος οργανώνουν ένα εργαστήριο στο πλαίσιο του Μargaroni Residency. Mοιράζονται πρακτικές, συμπεράσματα και ερωτήματα γύρω από το πανηγύρι και την εξέλιξή του, τον αγροτικό χώρο και την παρουσία της γεωργικής μηχανής, όπως και τους τρόπους με τους οποίους αυτή η έρευνα γεννά υλικά που μπορούν εν δυνάμει να οδηγήσουν σε ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Το εργαστήριο οργανώνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: «Το Πανηγύρι», «Ο ήχος ως οδηγός», «Δουλεύοντας διαμεσικά», «Άλλοι τόποι: Ξηρόμερο/Θεσσαλία».

Γλώσσα εργαστηρίου: Ελληνικά

Το εργαστήριο απευθύνεται σε δημιουργούς και ερευνητές/τριες από όλα τα καλλιτεχνικά πεδία. Η παρακολούθηση και των τεσσάρων ενοτήτων δεν είναι υποχρεωτική. Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για μια ή περισσότερες ενότητες στην παρακάτω φόρμα συμπληρώνοντας σύντομα βιογραφικά στοιχεία και πληροφορίες για την καλλιτεχνική/ερευνητική πρακτική σας. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι επιλεγμένοι/ες συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν επιβεβαίωση μέσω email μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 

ΕΝΟΤΗΤΑ A: Το Πανηγύρι | 11:00-14:00

Με σταθερή απόσταση από την ακαδημαϊκή λογιότητα, κατά τη διάρκεια της έχρησιμοποιήθηκαν εργαλεία της προφορικής πολιτισμικής ιστορίας και μέθοδοι της ανθρωπογεωγραφικής παρατήρησης. Η συγκέντρωση ενός πολύμορφου υλικού έχει επιτρέψει μια νέα δημιουργική επεξεργασία. Η μέθοδος αυτή είναι μια προσπάθεια απαλλαγμένη από ιδεοληψίες αξιολόγησης των προϊόντων αυτού του πολιτισμού, των ανθρώπων που τον υπηρετούν, και της κοινωνίας στην οποία απευθύνονται.

ΕΝΟΤΗΤΑ B: Ο ήχος ως οδηγός | 16:00-19:00

Τρεις ομόκεντροι κύκλοι. Γύρω από το κέντρο, στο οποίο ένας χορευτής και μουσικοί συνομιλούν εκεί όπου στήνεται η γιορτή, εκτείνεται περιμετρικά το μεγάλο πεδίο του οικισμού, και με τη σειρά της η αγροτική γη, που με τα αρχιτεκτονικά τους στοιχεία εντάσσονται στο φυσικό τοπίο της επαρχίας. Ο ήχος της μουσικής, του νερού, των ανθρώπων, των οχημάτων και των γεωργικών μηχανών συγκροτούν ένα πολύμορφο ηχητικό οικοσύστημα.

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: Δουλεύοντας διαμεσικά | 11:00-14:00

Μια απόπειρα σύνθεσης με οδηγό το ηχητικό και βιωματικό αποτύπωμα. Ετερόκλητα στοιχεία όπως το αγροτικό μηχάνημα, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα ρούχα, η φωνή, η πλατεία κτλ. συνυπήρξαν σε μια σειρά δοκιμών στo πλαίσιo μιας ανοιχτής και διαμεσικής διαδικασίας, χωρίς εκ των προτέρων προσδιορισμένο αποτέλεσμα.

ΕΝΟΤΗΤΑ Δ: Άλλοι τόποι: Ξηρόμερο/Θεσσαλία | 16:00-19:00

Το Ξηρόμερο και η Θεσσαλία είναι οι δύο περιοχές στις οποίες επικεντρώθηκε η επιτόπια έρευνα του Margaroni Residency. Πανηγύρια χωρίς τουρίστες, αργοί χοροί, γυναίκες που χορεύουν, διαφορετική οικιστική οργάνωση, αντιθετικά αγροτικά τοπία και, κυρίως, η παρουσία/απουσία των υδάτινων πόρων. Πώς μπορεί εντέλει να λειτουργήσει το φυσικό τοπίο ως αλληγορία, όπως διαμορφώνεται μετά την ανθρώπινη παρέμβαση.

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας στην παρακάτω φόρμα: 

Onassis AiR – An (inter)national artistic research and residency program in Athens | Onassis Foundation

Μετάβαση στο περιεχόμενο